Skip to main content

MB BEDRIJFSOPVOLGING: HET STOKJE NETJES OVERDRAGEN

‘De kennis en expertise om u zo goed mogelijk bij te staan’

EEN SOEPELE BEDRIJFSOPVOLGING

Bedrijfsopvolging regel je niet even in een namiddag. Zelfs als er maar één gegadigde is, zijn er vaak vele hobbels te nemen. Laat staan als er meer belangstellenden zijn. Bij MB Bedrijfsopvolging hebben we alle kennis en expertise in huis om u bij te staan en het stokje zo soepel mogelijk over te dragen.

BEDRIJF OVERDOEN

Een bedrijfopvolging door je kind(eren), is een complex en vaak ook heftig proces. Niet alleen vanwege de vele ingewikkelde stappen die je moet zetten voordat alle formaliteiten zijn geregeld, maar ook omdat een overname emotionele gevoelens kan oproepen. Zie je er als vader en moeder eerst naar uit om je levenswerk aan je zoon of dochter te kunnen nalaten, als het eenmaal zover is, voelt het als een afscheid. Nog even en je bent een buitenstaander, die niets meer te zeggen heeft over de onderneming waarin je tientallen jaren lang je ziel en zaligheid hebt gelegd.

BEDRIJF OVERNEMEN

Andersom kan het ook ingewikkeld zijn. Terwijl het ene kind de overname als een buitenkans ziet, op weg naar een veelbelovende toekomst, voelt de bedrijfsopvolging voor de ander als een verplichting. Aan de ene kant wil je je ouders niet teleurstellen. Die hebben immers het beste met je voor, ze vertrouwen erop dat jij hun levenswerk voortzet. Aan de andere kant heb je misschien wel heel andere ideeën over het invullen van je (werkzame) leven. Hoe moet dat nu verder? Ga je het ze vertellen? En zo ja, wanneer is het daar het beste moment voor?

TELEURSTELLINGEN VOORKOMEN

De overname door een broer, zus of werknemer is emotioneel misschien minder geladen, maar ook daarbij moeten vaak flinke hobbels worden genomen. Dat gaat niet vanzelf en regelmatig mislukken ze dan ook. Bij MB Bedrijfsopvolging kennen we de gevaren. We zijn gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijfsovernames en hebben daarin veel ervaring opgedaan. We doen er dan ook alles aan om teleurstellingen te voorkomen en het hele proces zo soepel mogelijk te laten verlopen voor alle betrokken partijen.

INVENTARISERENDE GESPREKKEN

We beginnen altijd met inventariserende gesprekken.

Ouders vragen we bijvoorbeeld wat zij belangrijk vinden bij de bedrijfsopvolging. En – als ze meer kinderen hebben – wie er het meest geschikt is als opvolger of wie dat beter niet kan doen. Kinderen vragen we of ze het bedrijf echt willen overnemen of dat ze dat alleen doen om hen niet teleur te stellen. In dat geval is het misschien beter om op zoek te gaan naar een externe opvolger. En wat verwachten een werkgever en een werknemer als kandidaat-koper van elkaar?

Wanneer dat allemaal duidelijk is, kunnen we gezamenlijk alles goed op papier zetten.

KENNIS EN EXPERTISE

Kortom: bedrijfsopvolging door buitenstaanders, familie of werknemers is een complex proces, wat goed moet worden afgehandeld. Gelukkig hebben we bij MB Bedrijfsmakelaars alle kennis en expertise in huis om de bedrijfsopvolging zo goed mogelijk te laten verlopen. 

STEL JE EIGEN VRAAG

Meer weten over de mogelijkheden van MB Adviesgroep? Vul dan hier uw gegevens in.