Skip to main content

Rentetarieven privé en zakelijk groeien naar elkaar toe

In de zomer van 2022 zien we een heel bijzondere ontwikkeling op de financieringsmarkt. Dat de rente fors aan het stijgen is, is een bekend gegeven. Maar de financieringen voor particuliere woningen ontwikkelen zich anders dan voor zakelijke objecten.

Begin dit jaar konden we in sommige gevallen nog financieringen voor woningen verstrekken tegen een rente die ruim onder twee procent lag. Maar voor dezelfde onderpanden en hypotheken bedragen de tarieven inmiddels vaak het dubbele, vanaf ongeveer drie procent.

Voor financieringen voor bedrijfspanden voor zakelijk eigen gebruik zien we ook wel stijgingen, maar die blijven soms beperkt tot één procent. Dus zeg eens een stijging van drie naar vier procent, met als voorwaarden een goed en passend onderpand en een goed draaiende onderneming, die weinig wordt geraakt door materiaalschaarste, kostenstijgingen, de energiecrisis, logistieke uitdagingen en andere actuele economische problemen.

Integrale aanpak

Als MB Adviesgroep bekijken we elke financieringsaanvraag integraal, dus zowel de privé propositie als de zakelijke financieringsaanvraag. Vaak kunnen we met gestapeld financieren verder komen of tegen betere voorwaarden dan met een ‘stand alone’ zakelijke hypotheek. Maar er komt nogal wat kijken bij het kopen van een huis. Lastig als je niet thuis bent in deze complexe materie.

Onze zusteronderneming Rekenmaatje is financieel dienstverlener en kan je hierbij ondersteunen. Op deze wijze helpen we ondernemers met hun woonhuishypotheek. Dat kan ook als onderdeel van een uitgebreider financieel plan. Meest ingewikkeld is het vaak om de inkomsten uit de onderneming vertaald te krijgen in een zogenaamde inkomensverklaring, zeg maar een waardedocument dat bepaalt met welk inkomen we voor de ondernemer mogen rekenen bij de hypotheekberekeningen. Dit is extra complex als er sprake is van een bedrijfsstructuur met meerdere ondernemingen, een startende onderneming of rekening-courant verhoudingen tussen de ondernemer en zijn vennootschappen. Uit dagend maar leuk werk om hier het beste uit te halen. Als je bedenkt dat je voor elke €10.000 extra inkomen in een inkomensverklaring ruw weg €40.000 tot €50.000 extra kan lenen, scheelt dat zo maar een extra nieuwe badkamer, keuken of aanbouw aan de woning.

 Op dit moment zijn we ook druk met familieplanningen, aangezien de inkomens van kinderen vaak niet hoog genoeg zijn om een eerste of tweede woning te kunnen kopen en financieren. Schenkingen van ouders zijn dan vaak de oplossing, als die ruimte er is. Maar die mooie mogelijkheid wordt waarschijnlijk op korte termijn beperkt. Op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, weten we meer over de aangekondigde versoberingen.

Woning kopen als ondernemer

Voor zzp’ers en ondernemers is de financiering van een woning een stuk lastiger. Misschien heb je een wisselend inkomen of is je bedrijfsstructuur ingewikkeld. Je onderneming is daardoor voor een bank misschien niet zo makkelijk te plaatsen. Grote kans dat je aanvraag voor een hypotheek daarom wordt afgewezen. Rekenmaatje kent de wegen om wél met succes de woonhuisfinanciering rond te krijgen. Het voordeel is dat we samenwerken met jouw zakelijke adviseur. iets wat duidelijk terugkomt bij het verkrijgen van een optimale inkomensverklaring. We vertellen je er graag meer over.

Wil je weten of de stijging van de hypotheekrente gevolgen heeft voor jouw situatie? Of wil je weten welke woningen je in jouw situatie kan kopen? Neem contact op met een van onze specialisten:

Daphne de Wit, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 22985156

Maarten-Jeroen den Boer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 50528718

Astrid van der Vis, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 50528719