Skip to main content

Eigenaar gieterij VSH riep hulp met advies in.

Keihard werken, maar elke cent die je verdient moeten afdragen om oude (belasting)schulden af te lossen. Dat overkwam Rani de Hosson, eigenaar van Vacuüm- en Slingergieterij de Hosson, kortweg VSH. Drie jaar geleden schoot MB Advies te hulp bij de reorganisatie van zijn boekhouding en bedrijfsvoering en het saneren van zijn schulden. Resultaat: ondanks de coronacrisis draait VSH nu als nooit tevoren. VSH in Purmerend is een bijzonder bedrijf. Het werd gesticht door Rani de Hosson, die werknemer was bij de voorloper van deze gieterij en in 1994 de kans kreeg om eigenaar te worden. Opgeleid als goudsmid specialiseerde Rani zich aanvankelijk in edelmetalen. Zo was hij van de ontwerpfase tot de productie – zowel met prints als handmatig – betrokken bij het maken van nieuwe sieraden.

Klant

VSH Gieterij

Categorie

Reorganisatie bedrijfsvoering en schuldsanering

Datum

augustus 2021

Website

https://www.vshgieterij.nl

REORGANISATIE BEDRIJFSVOERING EN SCHULDSANERING

TOONAANGEVEND

In de loop der jaren richtte hij zich op een steeds bredere markt. Inmiddels is VSH een van de toonaangevende gieterijen in Nederland, met een klantenkring die zich uitstrekt van juweliers tot de medische sector en van kunstenaars tot modelbouwers. Een succesverhaal, zo lijkt het, maar de crisis die tussen 2008 en 2012 de wereldeconomie teisterde, hakte er ook bij VSH stevig in. Rani speelde daar niet tijdig genoeg op in, geeft hij toe. ‘Ik heb te lang doorgehobbeld en gaf ook privé te veel uit. Op een gegeven moment liep ik flink achter met de belastingbetalingen. Mijn omzet was nog best goed, maar alles wat binnenkwam, ging er net zo makkelijk weer uit om mijn schulden af te lossen. Het werd water naar de zee dragen.’ Ondernemen en boekhouden Toen het water hem aan de lippen stond en hij er ook niet meer op vertrouwde dat zijn boekhouder hem uit die nijpende situatie kon halen, riep Rani de hulp in van MB Advies. Een verstandige beslissing, concludeert hij inmiddels. ‘Maarten-Jeroen den Boer bood me een totaalpakket. Hij leerde me goed ondernemen en boekhouden. Hij werkt snel en duidelijk.’ Met hulp van Astrid van der Vis van administratiekantoor Rekenmaatje zette Rani de financiële administratie en boekhouding helemaal opnieuw op. Door dashboards kreeg hij meer inzicht in de dagelijkse gang van zaken. ‘Ik had tot dan toe bijvoorbeeld ook geen privérekening. Geld nam ik op uit het bedrijf. Dat is niet goed voor je overzicht. Nu heb ik een privérekening, waarop maandelijks een vast bedrag voor privéopnamen wordt gestort.’

NIET TE SNEL DENKEN

Samen met Maarten-Jeroen ging Rani aan de slag met de bedrijfsmatige kant. Dat gebeurde op diverse terreinen. ‘Ik denk heel snel. Als iemand me belde over een mogelijke opdracht, had ik gelijk al voor ogen hoe ik die ging uitvoeren. En de grondstoffen had ik bij wijze van spreken al in huis. Als het dan niet doorging, had ik er al veel tijd in gestopt en zat ik met de kosten. Dat werkt niet. Ik heb geleerd om wat langzamer te zijn. In sommige gevallen heb ik ook de prijzen aangepast. En nog wat groter ingekocht, om nóg betere kortingen op mijn grondstoffen af te dingen.’ Gaandeweg werd duidelijk dat Rani helemaal niet zo bang hoefde te zijn voor de toekomst van VSH. Maarten-Jeroen concludeerde dat alle lasten in de toekomst zouden kunnen worden betaald, de ondernemer kon investeren en dat hij ook prima van zijn bedrijf kon leven. Kredietregeling Op basis van deze conclusies werd bij de gemeente Purmerend een zogenoemde BBZ-lening aangevraagd. Deze kredietregeling is bestemd voor ondernemers die weliswaar financiële problemen hebben, maar van wie wel mag worden verwacht dat ze het in de toekomst zelfstandig kunnen rooien. Het werd een lang traject, waarbij de aanvraag in eerste instantie werd afgewezen. Maar mede dankzij de vasthoudendheid van Maarten-Jeroen en collega Daphne de Wit van MB Advies werd de BBZ-lening uiteindelijk verstrekt. Tot opluchting van Rani: ‘Zo kon ik in één keer mijn belastingschuld aflossen. Daardoor hoef ik niet meer maandelijks grote bedragen af te tikken. Dat gaf armslag.’ Omzet en winst gestegen Drie jaar nadat Rani bij MB Advies aanklopte, is er veel veranderd. ‘Het ziet er gunstig uit. Ook de coronacrisis zijn we goed doorgekomen. Niemand is ziek geworden en zowel de omzet als de winst is gestegen. Ik heb nu twee vaste medewerkers en twee zzp’ers. En ik ben nog op zoek naar een derde vaste kracht.’ Trots: ‘Ik heb veel complimenten gehad. Van Maarten-Jeroen en Astrid, maar ook van de man van de gemeente met wie ik te maken had bij de BBZ-lening. Hij was nog nooit iemand tegengekomen die zo snel uit de problemen was gekomen. Dat compliment deed me heel goed. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Zonder Astrid en Maarten-Jeroen had ik het niet gered. Dat heb ik ze ook gezegd. Zij zijn écht goed.’ Huis kopen Een mooie beloning vormde ook de mogelijkheid een huis te kopen. ‘De woning die ik al jaren huurde. Dat wilde ik jaren geleden al, want dat scheelt iedere keer een flink huurbedrag. Maar ik had het geld en de mogelijkheden niet.’ Bij de aankoop en financiering werd Rani zeer deskundig bijgestaan door Daphne de Wit, erkend hypotheekadviseur en ook verbonden aan Rekenmaatje. Een groot voordeel van haar betrokkenheid was dat alle stukken – denk aan jaarcijfers, tussentijdse cijfers en een verklaring dat de onderneming geen last heeft gehad van corona – gelijk konden worden opgevraagd bij (en aangeleverd door) collega Astrid.