Skip to main content

Vastgoed financiering Langeveld en de Rooy

Mediabureau Langeveld en de Rooy, uitgever van de Texelse Courant en Texel Magazine, verhuisde eind 2015 naar het monumentale Polderhuis in het centrum van Den Burg. Daar waar de bank een goed plan in het verleden vaak voor honderd procent financierde, gaan ze tegenwoordig vaak niet verder dan tachtig procent. Het was dus zaak om voor ongeveer twintig procent van de benodigde financiering aanvullende financiers te vinden. Credion zorgde ervoor dat het totale financieringsplaatje kloppend werd door middel van informal investors

Klant

Mediabureau Langeveld en de Rooy

Categorie

Overname Financiering

Datum

Eind 2015

Website

https://www.lenr.nl

'ONDERNEMERS INVESTEREN GRAAG IN TEXELSE PROJECTEN'

DE UITDAGING: VASTGOEDINVESTERING GEFINANCIERD KRIJGEN

Mediabureau Langeveld en de Rooy, uitgever van de Texelse Courant en Texel Magazine, verhuisde eind 2015 naar het monumentale Polderhuis in het centrum van Den Burg. “Een lang gekoesterde wens”, zo noemt eigenaar René de Lange de verhuizing naar het hart van de Texelse samenleving. “Met Langeveld en de Rooy zaten we bijna twintig jaar aan de Spinbaan, op het bedrijventerrein van Den Burg. We wilden graag terug naar het centrum en plotseling kregen we die mogelijkheid, toen het Polderhuis te koop kwam. Een schitterend pand, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School, dat heel lang het gebouw van de gezamenlijke waterschappen is geweest. Vandaar de naam Polderhuis. Dat gebouw kunnen kopen, was een schitterende kans, maar ook één die net iets te vroeg kwam.” Daar waar de bank een goed plan in het verleden vaak voor honderd procent financierde, gaan ze tegenwoordig vaak niet verder dan tachtig procent. Voor de resterende twintig procent word je uitgenodigd een derde partij te zoeken. Vind je die, dan hoef je over die tachtig procent niet meer dan de reguliere rente te betalen. Lukt het niet, dan financiert de bank meestal toch, maar betaal je wel een veel hoger percentage. Dat maakt het lucratief om die derde partij te vinden, zelfs als je over die twintig procent wat meer rente moet betalen.”

DE AANPAK: IN COMBINATIE MET FINANCIERING VAN DE BANK ZOEKEN NAAR EXTRA KAPITAAL VIA INFORMAL INVESTORS

Het was dus zaak om voor ongeveer twintig procent van de benodigde financiering aanvullende financiers te vinden. Daarom klopte De Lange aan bij Maarten-Jeroen den Boer. “Als voormalig accountant heb ik zelf een financiële achtergrond, waarbij bedrijfsfinanciering een speciale tak van sport is geworden, waar Maarten-Jeroen in gespecialiseerd is en veel ervaring in heeft. Hij heeft bovendien een heel netwerk van particuliere investeerders opgebouwd. Verder weet Maarten-Jeroen ook wat banken voor eisen stellen om over te gaan tot het verstrekken van een lening”’. Particuliere investeerders zijn meestal succesvolle ondernemers, die hun schaapjes al op het droge hebben. Den Boer: “Ze kunnen hun spaargeld tegen een rente van één procent op een spaarrekening zetten. Maar veel aantrekkelijker is het om mooie plannen van andere ondernemers te steunen. Daar wordt de maatschappij beter van. Bovendien krijgen ze zelf een hoger percentage voor het geld dat ze uitlenen.”.

HET RESULTAAT ‘NU KUNNEN WE JULLIE ÉCHT LATEN VOELEN HOE LEKKER TRAINEN KAN ZIJN’

Het kostte Den Boer weinig moeite steun voor het plan van René de Lange te vinden. “René heeft zijn cijfers op orde. Dát is natuurlijk een belangrijke voorwaarde. Een investeerder hoeft bij hem niet bang te zijn dat hij zijn geld niet terugkrijgt.” “Ondernemers investeren graag in Texelse projecten” Dat het in 1887 opgerichte Langeveld en de Rooy een Texels bedrijf is, heeft volgens Den Boer zeker meegeholpen. “Ondernemers investeren graag in Texelse projecten. Texel staat voor rust, ruimte, weinig criminaliteit. Dat maakt ons eiland ook economisch heel aantrekkelijk.” De hypotheekverstrekker voor het grootste deel van de aankoopsom werd de Rabobank. Lachend: “Het was natuurlijk geen doorslaggevend argument, maar Lieuwe Koorn, de vertegenwoordiger de bank, vond het heel leuk dat het Polderhuis in 1930 is gebouwd voor de Boerenleenbank, de voorloper van de Rabobank. Door ons plan te steunen, maakt de bank de cirkel in zekere zin weer rond.”